Keklik Türleri ve Özellikleri
19 Haziran 2024

Keklik Türleri ve Özellikleri

Keklikler, sülüngiller familyasına ait kuşlardır. Genellikle ovalarda ve ormanlarda topluluk halinde yaşayan av kuşlarıdır. Yaşam alanları Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'dır. Ülkemizde Karadeniz Bölgesi hariç, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin düzlük ovalarında yaşamlarını sürdürmektedirler. Bıldırcınlara kıyasla daha büyüktürler. Ayakları ve gagaları kırmızıdır. Bu kuş türü sık ormanlarla kaplı ve sık yağış alan yerlerde bulunmaz. Bu alanlar dışında düz ovalarda yaşamaktadırlar. Topluluk halinde yaşarlar. Keklikler böcek, kurt, bitki kökleri, bitki tohumları ve tahıllarla beslenirler. Ortalama ömürleri 15-20 yıl arasında değişmektedir. Bu kuşların eti ve yumurtası için çiftlikler kurulmuştur. Yumurtaları protein açısından oldukça zengindir.

Keklik türleri açısından oldukça fazladır. Bunlara birkaç örnek verilecek olursa kaya keklik, çil keklik, ur keklik, kum keklik, beyaz keklik, kırmızı başlıklı keklik, kınalı keklik ve bambu kekliği en ünlüleridir.

  • Kınalı Keklik: Orta büyüklüğe sahip olan bir av kuşudur. Erkek ve dişilerin görüntüleri aynıdır. Kınalı keklikte erkeklerin ayak kısımlarında mahmuz bulunur ve dişilere göre kafaları daha büyüktür. Yaklaşık boyları 34-35 cm civarındadır. Kanat açıklığı ise 55-60 cm'dir. Kınalı kekliklerin çiftleşme zamanı Şubat veya Mart ayındadır. Bu keklikler yılda bir defa kuluçkaya yatar. Dişi, çalılar arasına veya kaya diplerine yuva yapar. Yumurta sayıları 15-21 arasında değişmektedir. Tahmini kuluçka süreleri 24 gündür.
  • Kaya Keklik: Dış görünüşü kınalı keklik ile neredeyse aynıdır. Aynı büyüklükte olup, yalnızca biraz daha ince yapılıdır. Bu cinsin gerdanı beyazdır ve gerdanında bulunan kolye daha geniştir. Kolyesi göğsüne kadar inmez ve gerdanında yuvarlak şeklini alarak kapanır. Kaya kekliğinin sırt kısmı kül rengidir. Yan taraflarında bulunan kahverengi şeritler ve siyah beyaz çizgiler daha ince ve karışıktır. Ötüş şekli kınalı keklikten farklıdır. Sesleri daha tizdir. Yaşam alanları yamaçlar, kayalıklar ve seyrek orman kenarlarında bulunan taşlardır. Kışın ise derin kayalık vadilerde yaşarlar.
  • Çil Keklik: Bu keklik ülkemizde Anadolu'da görülmektedir. Uzunlukları kınalı keklikten biraz kısa olup, 30 cm'dir. Kanatlar ve sırtı kahverengi, gövdesinin diğer kısımları boz renklidir. Erkek kekliklerin karının alt kısmında at nalı şeklinde kestane tonunda bir oluşum vardır. Dişilerde ise bu oluşum bulunmamaktadır. Yaşam alanları çayır ve bozkırlardır. Vücut ağırlıkları erkeklerde ortalama 408 gram, dişilerde ise 402 gramdır. Çil keklikleri yumurta yapma zamanı ilkbahar olup, 10-20 yumurta yaparlar. Kuluçka süreleri 25 gündür.
  • Beyaz Keklik: Kınalı kekliğin farklı bir türüdür. Gagası ve ayakları kırmızıdır. Kafası ve vücudu beyaz renklidir. Dişi ve erkekleri kafa yapıları ve ayaklarındaki mahmuzlardan ayırt edilmektedir. Erkeklerin kafa büyük ve ayakları mahmuzludur. Dişilerde bunlar görülmemektedir. Bu türün yanlış avlanma ve zirai ilaçlama yüzünden nesli tehlikeye girmiştir. Beyaz keklikler çiftliklerde bakılmaktadır. Buğday, darı, fabrika yemleri ve bazı böceklerle beslenirler. Bu çiftliklerde kekliklerin etleri için beslenmektedir. Üreme dönemleri Mart ve Nisan aylarından başlayarak Ekim ayına kadar devam eder. Dişiler 20-30 adet yumurta yaparlar. Kuluçkada kalma süresi 22-24 gündür.
Sonuç

Keklik türlerinin en ünlü olanlarından birkaçından bahsettik. Ülkemizde keklik türlerinin yaşam alanlarına uygunluğundan dolayı da birçok türü bulunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Keklik

Keklik

Kuluçka Süreleri

Kuluçka Süreleri

Kaya Kekliği

Kaya Kekliği

Popüler İçerikler

Keklik Besleme Yöntemleri

Keklik Besleme Yöntemleri

Kum Kekliği Özellikleri

Kum Kekliği Özellikleri

Editörün Seçtiği

Keklik Çiftleşmesi

Keklik Çiftleşmesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çil Keklik Türleri ve Özellikleri

Çil Keklik Türleri ve Özellikleri

Keklik Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Keklik Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Keklik Yetiştiriciliği Keklik Nasıl Yetiştirilir

Keklik Yetiştiriciliği Keklik Nasıl Yetiştirilir

Keklik Türleri ve Özellikleri

Keklik Türleri ve Özellikleri

Keklik Sesi Dinle ve Özellikleri

Keklik Sesi Dinle ve Özellikleri