Keklik Yavrusu Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Keklik Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Keklik Yavrusu

Keklik Türleri ve Genel Özellikleri

Keklikler, 14 farklı çeşidi bulunan bir kuş türüdür. Yabani hayatta yaşayabildikleri gibi evcilleştirilebilme yeteneğine de sahiptirler. Dolgun vücutlu, yuvarlak kanatlı ve kısa kuyruklu olan keklikler, sülünden küçük ancak bıldırcından daha büyüktürler. Erkek keklikler 500 ila 700 gram ağırlığa sahipken dişi keklikler genellikle daha hafiftir. Kekliklerin cinsiyetini anlamak için mahmuzlarına bakılabilir; erkek kekliklerin mahmuzları dişilere göre daha büyüktür.

Üreme ve Yavru Bakımı

Keklikler, genellikle yılda bir kere kuluçkaya yatarlar. Dişi keklikler kaya diplerine yuva yaparlar ve kuluçka süresi yaklaşık 24 gündür. Yumurta sayısı 15-21 arasında değişir. Keklikler, yumurtaların üzerine yatarak yavrulayabildikleri gibi, kuluçka makineleriyle de bu işlem tamamlanabilir.

Yavru Kekliklerin İlk Haftaları

Keklik yavruları, yumurtadan ilk çıktıklarında çok ufak ve hareketli olurlar, bu nedenle ilgi ve dikkat gerektirirler. Yumurtadan çıktıktan sonraki ilk bir haftanın sonunda, kapalı bir kümeste veya büyütme kümeslerinde beslenirler. Kafes sistemi daha sağlıklı olduğu için tercih edilmelidir. Kafesler tel veya ızgara tabanlı olmalıdır; böylece yavruların ayaklarının dışkılarıyla temasları önlenmiş olur.

Yavru Kekliklerin Beslenmesi ve Sağlık Kontrolleri

Büyütme döneminde yerleşim sıklığı önemlidir. Sıkışık kafeslerde yavruların su ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamaları daha zorlaşır. İyi bir gözlemle kafesteki yavru sayısı ayarlanmalı ve beslenme ile su ihtiyaçlarının yeterince sağlandığından emin olunmalıdır. Suların her gün temizlenmesi ve temiz suyun önlerinde bulunması çok önemlidir. Suluklar, keklik yavrularının içine girip ıslanmayacağı sığ suluklar olmalıdır. Yemler ise alındığı tarihten itibaren 10 günü geçmemiş, taze ve iyi depolanmış olmalıdır. Bozuk yeme karşı yavrular son derece duyarlıdır. Ayrıca yavruların sularına vitamin takviyeleri de eklenmelidir.

Ortam Koşulları ve Hijyen

Keklik yavrularının büyütüldüğü ortamın sıcaklığı kadar bulundukları havanın temizliği de çok önemlidir. Bu yüzden sık sık havalandırma yapılmalı ve kötü havanın dışarı atılması sağlanmalıdır.

Keklik Yavrusu Bakımı ve Önemi

Keklik yavrusu bakımı, zor olduğu kadar da zevkli bir iştir ve birçok insan için bir çeşit hobidir. Günümüzde nesli tükenmekte olan kekliklerimize önem göstermemiz ve onları doğaya kazandırmamız oldukça önemlidir. Bu bilgiler doğrultusunda doğru bakım uygulayarak keklikleri yeniden kazanabilir ve doğaya katkıda bulunabiliriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Keklik Ne Yer?

Keklik Ne Yer?

Keklik Çiftleşmesi

Keklik Çiftleşmesi

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keklik Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Keklik Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Ur Kekliği Özellikleri

Ur Kekliği Özellikleri

Beyaz Keklik Türleri ve Özellikleri

Beyaz Keklik Türleri ve Özellikleri

Keklik Civcivi Türleri ve Özellikleri

Keklik Civcivi Türleri ve Özellikleri

Kaya Kekliği

Kaya Kekliği