Keklik Çiftleşmesi
20 Haziran 2024

Keklik Çiftleşmesi

Keklik, sülüngiller familyasından bıldırcından büyük bazı kuş türlerine verilen addır. Keklik, avlanan bir kuş türüdür ve eti oldukça lezzetlidir. Son yıllarda keklik üretimi çiftliklerde yaygınlaşmaktadır. Keklik yumurtası, birçok hastalığa şifa olmaktadır ve genelde 3-4 adet yumurtlarlar. Keklikler, hobi hayvanı olarak geniş bir kitleye hitap etmektedir. En yaygın bulunan keklik türü "Kınalı Keklik" olarak bilinmektedir. Keklik çiftlik yetiştiriciliğinde yıllık 70 yumurta bırakmaktadır. Eti için beslenen keklikler, 17-18. haftalarda erkek keklik 350-380 gram, dişi keklikler ise 300-320 gram ağırlığa ulaşabilir.

Kekliklerin Yaşam Tarzı

Keklikler, yaşamlarını tavuk türleri gibi gündüz sürdürür ve toplu halde dolaşırlar. Keklikler, iklim şartlarına göre değişim yaşarlar. Kış aylarında, aralıkta başlayan ve nisan sonuna kadar devam eden hareketli bir hayat yaşarlar. Bu hareketlilik, doğanın canlılara verdiği sevişme ve üreme arzusudur. Kış aylarının kar, don ve soğuklarında ılıman yerlere göç eden keklikler, havaların ısınmasıyla ilkbahar aylarında eski yaşadıkları çevreye dönmeye başlarlar. Kekliklerin bu dönüşü genellikle bir aşk geçidi şeklinde olur. Dönüş ayına kadar tüm kuşlar sürü halinde yaşayan keklikler, sürüden ayrılmaya başlarlar. Kekliklerin bu ayrılışı, kendilerine eş bulmak, çiftleşmek ve yuva kurmak amaçlıdır.

Keklik Çiftleşmesi Dönemleri

Doğu bölgelerinde yaşayan keklikler, ekim ayı geldiğinde yüksek yerlerden daha alçak düz vadilere inmeye başlarlar. Bu bölgelerden de havalar iyice soğuduğunda ılıman yerlere göçleri başlar. Kekliklerin çoğunluğu, soğuk ve don havalara rağmen yaşamlarını kendi bulundukları çevrede devam ettirirler. Havaların ısınmasıyla beraber dönüş göçleri başlar ve bu dönüş, eşleşme, yumurtlama ve kuluçkaya yatma dönemlerini beraberinde getirir.

Göç bitiminde ilkbahar aylarında erkek keklikler sürekli öterek eş aramaya başlar. Dişi keklikler ise gezinti zamanında sessiz ve sakin olur ve sadece hafif bir sesle "çookkk, çookk, çookk" ya da "gaakk, gaakk" şeklinde sesler çıkarırlar.

Kekliklerin çiftleşme ve aşk yapma istekleri diğer kuşlara göre daha hırçın ve haşindir. Kekliklerin kavga ve sevişme isteği çok fazla olmakta ve bir eş tutmamış erkek kekliği avlamak oldukça kolaydır. Erkek kekliği yakalamak için dişi kekliğin sesini andıran düdük sesiyle veya kafese alıştırılmış bir dişi kekliğin çağırmasıyla kolaylıkla avlanırlar. Keklikleri bu düdük sesiyle avlamak, yıllar öncesinden beri avcıların kullandıkları bir yöntemdir. Keklikler, bu yalancı dişi keklik seslerine çoğunlukla çiftleşme dönemlerinde, ilkbahar aylarında aldanırlar.

Çiftleşme döneminde eş tutmamış erkek keklikler, dişi kekliklerin sesini ne kadar uzakta olursa olsun duyar ve hemen dişi kekliğin yanına koşarak giderler. Dişi kekliği gördüğü an yaklaşmasını hiçbir ses, tehlike veya gürültü engelleyemez. Dişi kekliğin aşk yapmak için davet çağrısını duyan erkek keklikler, dişi kekliğin yanına gelene kadar sürekli öter; bu da bir aşk şarkısı olur. Bu dişi çağırması ve erkek kekliklerin gelmesiyle şiddetli kavgalar erkek keklikler arasında başlar.

Dişi kekliğin yakınına gelen erkek keklikler, birbirine nefretle, hırsla ve kinle bakarak çok keskin ötüşleriyle kanatlarını çarparak birbirinin etrafında dönerek birbirini ürkütmeye, korkutup kaçırmaya çalışırlar. Sonunda pes eden erkek kekliklerden biri, dişi kekliğin yanından uzaklaşır. Bu arada dişi keklik, kavganın bitmesini beklerken genizden gelen bir ses tonuyla yerde bulunan otları veya taş diplerinde bulunan yosunları gagalar ve kavganın biteceği anı bekler. Uzun ve yorucu dövüşten sonra kazanan erkek keklik, dişi kekliğin yanında tüylerini kabartarak etrafında dönmeye ve uzun uzun ötmeye başlar. Artık dişi keklik, çiftleşmek için erkek keklik ile gezmeye başlar. Bu arada neşelerini belirtmek için "kaakkk, kakkk, kakkk" diye ötüşürler ve mutlu sona ulaşıp çiftleşmeyi gerçekleştirirler.

Ek Bilgiler

Kekliklerin çiftleşme dönemi, doğal yaşamlarında önemli bir yer tutar. Bu dönemde keklikler, kendilerine özgü davranışlar sergilerler ve bu davranışlar, onların hayatta kalma şanslarını artırır. Ayrıca, çiftleşme döneminde dişi keklikler, yumurtlama ve kuluçka süreçlerine başlarlar. Yavrularının sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için uygun yuva alanları seçerler. Kekliklerin bu doğal döngüsü, doğanın dengesinin korunmasında önemli bir rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuluçka Süreleri

Kuluçka Süreleri

Keklik Ne Yer?

Keklik Ne Yer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keklik Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Keklik Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Kaya Kekliği

Kaya Kekliği

Ur Keklik Türleri ve Özellikleri

Ur Keklik Türleri ve Özellikleri

Keklik Besleme Yöntemleri

Keklik Besleme Yöntemleri

Keklik Çiftleşmesi

Keklik Çiftleşmesi