Keklik Yumurtalarının Saklanması Yüksek verim elde edebilmek için kekliklerin beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Kafeslerde bir erkek kekliğe iki veya üç dişi keklik düşecek şekilde yerleştirilmelidir. Hayvanların stres yapmasını engelleyecek her türlü ses ve canlıdan uzak tutulması gerekmektedir. Stres, erkek kekliğin çiftleşmesini engelleyebilir ve bu durumda elde edilen yumurtaların verimliliği düşer. Yumurtaları hemen kuluçkaya koymuyorsak, belirli koşullar altında saklamamız gerekmektedir. Yumurtalar, sivri tarafı aşağıya gelecek şekilde 10°C ile 16°C arasında sıcaklıkta ve %50-60 bağıl nem oranında saklanmalıdır. Yumurtalar 21°C'nin üzerinde bekletildiğinde, kan yolları harekete geçer ve verim düşer. Yumurtalar en fazla 10 gün boyunca saklanmalıdır. 10 günden sonra bekletilen her hafta için çıkım oranı %10 azalır. Saklanan yumurtalar her gün hafifçe, fazla sallamadan konum değiştirilmelidir. Yumurtanın aynı şekilde bekletilmesi, sarısının kabuğa yapışmasına neden olabilir.
Keklik Kuluçka Yumurtaları kuluçka makinesine koymadan önce, makineyi 24 saat önceden çalıştırarak sıcaklığı 37,8°C ve bağıl nemi %60-65 seviyesinde hazır tutmak önemlidir. Keklik yumurtasının gelişim ve çıkım süresi 24 gündür. İlk 21 gün boyunca otomatik çevirme sistemli bir makine kullanılıyorsa, yumurtaların günde en az 6 defa, 45 derecelik açılarla sağa ve sola çevrilmesi gerekmektedir. Yumurtalar 7 ile 10. günler arasında civciv oluşumuna başlayacaktır. Bu dönemde yumurta kontrol lambası ile yumurtalar kontrol edilerek dolu olup olmadıkları anlaşılabilir. 21. günün sonunda çevirme işlemi durdurulmalı ve çıkım süresine geçilmelidir. Gelişim dönemi sonunda yumurtalar tekrar kontrol edilerek döl içermeyenler ayrılmalıdır. Çıkım süresinde, yani son üç günde sıcaklık 36,8°C'ye düşürülmeli ve bağıl nem %80-85 seviyelerine çıkarılmalıdır. Nem oranının düşük tutulması, civcivin yumurta içinde kabuğa yapışmasına ve ölmesine neden olabilir. Keklik Civciv Bakımı Yumurtadan çıkan civcivler, kuruması için 24 saate kadar kuluçka makinesinde tutulabilir. Yeni çıkmış bir civciv, 72 saate kadar açlığa dayanabilir. Makinede kuruyan civcivlere %5 oranında şekerli su hazırlanarak verilmelidir. Bu şerbet, civcivin sindirim sistemini temizler ve yem yemeye hazır hale getirir. Şerbet verilen civcivlere, şerbetten 5-6 saat sonra yem verilmeye başlanmalıdır. Kuluçkadan çıkan civcivlerin olması gereken sıcaklık ilk hafta 35°C olmalıdır. Her sonraki hafta sıcaklık 2°C azaltılarak 6 hafta sonunda normal ortama alınmalıdır. Yumurtadan çıkan civcivlere ilk 21 gün boyunca broiler civciv başlangıç yemi, 21 günden sonra palet civciv geliştirme yemi verilmelidir. |
Abdulrezzak KESKİn
15 Mayıs 2024 ÇarşambaBen keklik yumurtası ve tavuk yumurtası aynımı
Cevap yazAdmin
15 Mayıs 2024 ÇarşambaAbdulrezzak KESKİn bey, keklik yumurtası ve tavuk yumurtası aynı değildir. Keklik yumurtası daha küçük ve benekli olurken, tavuk yumurtası daha büyük ve genellikle tek renktir. Aynı zamanda, tat ve besin değerleri de farklılık gösterebilir.