Kuluçka Süreleri
25 Haziran 2024

Kuluçka Süreleri

Keklik Yumurtalarının Saklanması

Yüksek verim elde edebilmek için kekliklerin beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Kafeslerde bir erkek kekliğe iki veya üç dişi keklik düşecek şekilde yerleştirilmelidir. Hayvanların stres yapmasını engelleyecek her türlü ses ve canlıdan uzak tutulması gerekmektedir. Stres, erkek kekliğin çiftleşmesini engelleyebilir ve bu durumda elde edilen yumurtaların verimliliği düşer.

Yumurtaları hemen kuluçkaya koymuyorsak, belirli koşullar altında saklamamız gerekmektedir. Yumurtalar, sivri tarafı aşağıya gelecek şekilde 10°C ile 16°C arasında sıcaklıkta ve %50-60 bağıl nem oranında saklanmalıdır. Yumurtalar 21°C'nin üzerinde bekletildiğinde, kan yolları harekete geçer ve verim düşer. Yumurtalar en fazla 10 gün boyunca saklanmalıdır. 10 günden sonra bekletilen her hafta için çıkım oranı %10 azalır. Saklanan yumurtalar her gün hafifçe, fazla sallamadan konum değiştirilmelidir. Yumurtanın aynı şekilde bekletilmesi, sarısının kabuğa yapışmasına neden olabilir.


Hayvan Türü Kuluçka Süresi Gelişim Süresi Gelişim Süresi Sıcaklık Gelişim Süresi Nem % Çıkım Süresi Çıkım Süresi Sıcaklık Çıkış Süresi Nem
Bıldırcın
18
15
37,5
60-65
3
36,5
75
Tavuk
21
18
37,5
60-65
3
36,5
75
Keklik
24
21
37,8
65
3
36,8
80-85
Sülün
24
21
37,5
60
3
36,5
90-95
Ördek
28-30
25
37
65-60
3
36,7
80

Keklik Kuluçka

Yumurtaları kuluçka makinesine koymadan önce, makineyi 24 saat önceden çalıştırarak sıcaklığı 37,8°C ve bağıl nemi %60-65 seviyesinde hazır tutmak önemlidir. Keklik yumurtasının gelişim ve çıkım süresi 24 gündür. İlk 21 gün boyunca otomatik çevirme sistemli bir makine kullanılıyorsa, yumurtaların günde en az 6 defa, 45 derecelik açılarla sağa ve sola çevrilmesi gerekmektedir. Yumurtalar 7 ile 10. günler arasında civciv oluşumuna başlayacaktır. Bu dönemde yumurta kontrol lambası ile yumurtalar kontrol edilerek dolu olup olmadıkları anlaşılabilir.

21. günün sonunda çevirme işlemi durdurulmalı ve çıkım süresine geçilmelidir. Gelişim dönemi sonunda yumurtalar tekrar kontrol edilerek döl içermeyenler ayrılmalıdır. Çıkım süresinde, yani son üç günde sıcaklık 36,8°C'ye düşürülmeli ve bağıl nem %80-85 seviyelerine çıkarılmalıdır. Nem oranının düşük tutulması, civcivin yumurta içinde kabuğa yapışmasına ve ölmesine neden olabilir.

Keklik Civciv Bakımı

Yumurtadan çıkan civcivler, kuruması için 24 saate kadar kuluçka makinesinde tutulabilir. Yeni çıkmış bir civciv, 72 saate kadar açlığa dayanabilir. Makinede kuruyan civcivlere %5 oranında şekerli su hazırlanarak verilmelidir. Bu şerbet, civcivin sindirim sistemini temizler ve yem yemeye hazır hale getirir. Şerbet verilen civcivlere, şerbetten 5-6 saat sonra yem verilmeye başlanmalıdır.

Kuluçkadan çıkan civcivlerin olması gereken sıcaklık ilk hafta 35°C olmalıdır. Her sonraki hafta sıcaklık 2°C azaltılarak 6 hafta sonunda normal ortama alınmalıdır. Yumurtadan çıkan civcivlere ilk 21 gün boyunca broiler civciv başlangıç yemi, 21 günden sonra palet civciv geliştirme yemi verilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdulrezzak KESKİn

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ben keklik yumurtası ve tavuk yumurtası aynımı

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abdulrezzak KESKİn bey, keklik yumurtası ve tavuk yumurtası aynı değildir. Keklik yumurtası daha küçük ve benekli olurken, tavuk yumurtası daha büyük ve genellikle tek renktir. Aynı zamanda, tat ve besin değerleri de farklılık gösterebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuluçka Süreleri

Kuluçka Süreleri

Keklik Avı Nasıl Yapılır?

Keklik Avı Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Keklik

Keklik

Editörün Seçtiği

Çil Kekliği

Çil Kekliği

Kaya Kekliği

Kaya Kekliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ur Kekliği Özellikleri

Ur Kekliği Özellikleri

Keklik Yumurtasının Özellikleri

Keklik Yumurtasının Özellikleri

Keklik Üretimi Yöntemleri ve Püf Noktaları

Keklik Üretimi Yöntemleri ve Püf Noktaları

Keklik Kuluçka Süresi Ne kadardır?

Keklik Kuluçka Süresi Ne kadardır?

Keklik Civcivi Türleri ve Özellikleri

Keklik Civcivi Türleri ve Özellikleri