Keklik Üretimi Yöntemleri ve Püf Noktaları
21 Haziran 2024

Keklik Üretimi Yöntemleri ve Püf Noktaları

Keklik üretimi, 14 farklı çeşidi olan, evcil olarak yetiştirilebilen ve yabani hayatta da yaşayabilen keklik hayvanının özel avlaklarda üretilmesidir. Dünyada İspanya, Macaristan, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok ülkede üretilen ve yetiştirilen keklik, ülkemizde daha çok Çatalca, Nazilli ve Alamut bölgelerinde özel avlaklarda üretilmektedir. Yüzyıllar önce padişah sofralarının süsü olan keklik, günümüzde sayılarının azalması nedeniyle salonların süsü olmuştur. Keklik, yuvarlak kanatlı, dolgun vücutlu, sülünden küçük, bıldırcından büyük, kısa kuyruklu bir hayvan türü olup etinden ve yumurtasından faydalanılmaktadır. Ülkemizde en çok kınalı keklik üretilmekte olup az da olsa kum kekliği, taş kekliği ve gül kekliği yetiştirilmektedir. Erkek keklikler 500-700 gram arasında ağırlıkta olup dişi keklikler erkeklere nazaran daha az ağırlığa sahiptirler.

Keklik Üretimi Nasıl Yapılır?

Keklik üretimi, ilk olarak kuluçka evresiyle başlar. Bu evrede 1 dişi keklik 1 erkek keklik şeklinde çiftleştirme yapıldığı gibi, 3 dişi keklik ve 1 erkek keklik şeklinde de çiftleştirme yapılabilir. Çiftleşme sonrası ortaya çıkan yumurtalar kuluçka makinesine konularak üretim yapılmaya başlanır. Çiftleşme evresinden 2-3 hafta kadar geçtikten sonra yumurtalar kuluçka makinesine konulursa daha çok civciv elde edilir. Dezenfekte edilen yumurtalar kuluçka makinesine konduktan sonra günde en az dört kez makine çevrilmelidir. Makineye konan yumurtalar 21 gün gelişme kısmında, 3 gün çıkış kısmında kalırlar ve ortalama 24 gün sonra makineye konulan yumurtalardan civciv çıkmaya başlar. Keklik üretiminde kuluçka makinesinin ayarlamaları yapılmış olmalı ve sıcaklığına dikkat edilmelidir. Kuluçka makinesi ilk 21 gün ortalama 37,5 derece, son 3 gün ise ortalama 36,5 derecede olmalı ve nem oranlarına dikkat edilmelidir. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra ortaya çıkan civcivlere zarar vermeden bakım yapılmaya başlanır.

Civciv Bakımı ve Beslenmesi

Civcivlerin birbirlerini gagalamasını önlemek için gagaları kesilmeli, yeşil ot verilmeli ve ortamdaki ışık azaltılmalıdır. Bu civcivlere hindi yemi veya yem fabrikalarında üretilen %30 oranında proteine sahip yemler verilebilir. Civcivler haftada ortalama 300 gram kadar yem yiyerek yavaş yavaş büyüyüp keklik olmaya başlarlar. 18. haftalarına gelinceye kadar ortalama 600-650 gram ağırlığına ulaşmış keklik halini alırlar.

Yetiştirme Ortamı ve Güvenlik

Keklik üretimi ve üretilen kekliği özel kafeslerde yetiştirmek çok önemlidir. Kedi, köpek, tilki ve sansar gibi hayvanlar keklikler için tehlike arz eder. Kekliklerin soyunun tükenmemesi ve sayılarının artırılması için bilinçli yetiştiricilik ve bilinçli avlanma konularına dikkat etmek gerekmektedir.

Sonuç

Keklik üretimi, dikkat ve özen gerektiren bir süreçtir. Üretim aşamasının her safhasında titizlikle çalışılmalı ve gerekli koşullar sağlanmalıdır. Bu sayede, hem keklik popülasyonu korunabilir hem de sağlıklı bireyler yetiştirilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Keklik Çiftleşmesi

Keklik Çiftleşmesi

Kuluçka Süreleri

Kuluçka Süreleri

Kaya Kekliği

Kaya Kekliği

Popüler İçerikler

Keklik

Keklik

Ur Kekliği Özellikleri

Ur Kekliği Özellikleri

Çil Kekliği

Çil Kekliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keklik Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Keklik Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Keklik Türleri ve Özellikleri

Keklik Türleri ve Özellikleri

Keklik Civcivi Türleri ve Özellikleri

Keklik Civcivi Türleri ve Özellikleri

Keklik Eti Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Keklik Eti Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kum Kekliği Özellikleri

Kum Kekliği Özellikleri